Lovci mají za sebou úvodní přípravné duely s Duklou

Místo tradičního turnaje „O pohár Františka Arnošta“ se z mezinárodního klání čtyř týmů staly dva přátelské zápasy proti pražské Dukle. V prostorách zimního stadionu, kde se budou celý měsíc kvůli rekonstrukci domovské haly Lovci připravovat, se odehrály první dva duely přípravy lovosických házenkářů na novou sezónu. Tým pod vedením Romana Jelínka a Honzy Landy v nich soupeři dvakrát podlehl, rozdílem pěti a jednoho gólu. V zápasech chyběl nemocný brankář Daniel Rangl, zdravotní problémy nedovolili nastoupit nové lovosické posile Danu Zourkovi a stále za hranicemi čeká na příjezd legionář Berin Keso.

O zhodnocení zápasu a další přípravě celku jsme si povídali s jedním z trenérů Lovců Janem Landou.

Honzo, jak by jsi zhodnotil první dva duely, které jsme v přípravě odehráli?

„První zápas se mi líbil mnohem víc než ten druhý, ve kterém jsme měli velké množství nevynucených technických chyb. Možná jsme do toho druhého utkání přistoupili s tím, že první zápas se nám vydařil a tím pádem bude dobrý i ten další. Mentální nastavení nám nedovolilo se dostat do správného rytmu prakticky po celé utkání. Na druhou stranu musím poděkovat hráčům za to, že i když jsme prohrávali už o pět branek, tak to nepoložili. Druhé utkání jsme určitě chtěli dotáhnout do vítězného konce, i kvůli větší pohodě týmu směrem do startu extraligy. S osmnácti technickými chybami to jde ale těžko. Na druhou stranu jsme útoku doposavad věnovali jediný trénink. Samozřejmě že míč měli kluci v ruce už dříve, ale to jsme se věnovali spíše individuálním činnostem než systému hry. Věřím tedy, že postupem času se to zlepší a na turnaji v Linzi už to bude mnohem lepší.

Herní příprava je na samém začátku, což samozřejmě znamená, že v zápasech hodně střídáme..

„První zápas byl střídáním dost ovlivněný. V něm jsme vytvořili dvě šestky, které jsme drželi prakticky po celé utkání. Je vidět, že hráči, kteří s námi nebyli zejména minulý rok, se sehrávají s naší hrou a z toho plynul konečný výsledek prvního utkání. Druhý zápas jsme chtěli vyhrát, ale stejně jsme až na dva mladé hráče přicházející z dorostu dali šanci všem. U brankářů to bylo postavené tak, že vždy jeden je jedničkou a pokud jim to půjde, tak zápas měli dochytat do konce. U obou dvou se ukázalo, že jsou zase o krok vepředu než tomu bylo loni a pro nás v tuto chvíli začíná být těžký, kdo vůbec bude jedničkou v brance. To je samozřejmě příjemnej problém.“

Nyní nás čeká mezinárodní turnaj v Linzi, co očekáváte od této fáze přípravy?

„Měli bychom mít za sebou další tři tréninky vyloženě s míčem. Věřím, že hlavně naše útočná fáze bude na lepší úrovni, než tomu bylo teď. Přeci jen učíme kluky dělat trošku jiné věci, než na co byli dosud zvyklí. Turnaj je velice kvalitně obsazený a určitě pro nás bude velkým přínosem. Hráči uvidí, jak se házená hraje venku a budou vědět, že mají každý ještě velké rezervy.“

Domácí hala Chemik prochází aktuálně rekonstrukcí, z tohoto důvodu trénují Lovci v „nerozměrové“ hale U Přívozu, zápasy s Duklou pak přivítala čerstvě položená palubovka na zimním stadionu. Neovlivní to nějak přípravu celku?

„Na to se nechci vymlouvat. Jsou to samozřejmě ztížený podmínky. Ale to co jsme chtěli s Romanem udělat, toho se stále držíme. Není to samozřejmě ideální, protože v basketbalové hale nejsou úplně regulérní podmínky pro házenou. Ale v tuhle chvíli už začínáme trénovat v krásném prostředí na zimním stadionu, ta je zase prostorově úplně odlišná. Spíš se bojím toho návratu do Chemiku, než si zase hráči zvyknou na domácí halu. Určitě nás to nelimituje, spíš se pak chvíli asi zase budeme sehrávat s naší halou, abychom si nasáli atmosféru domácího hřiště. Hrozně se těším zase zpátky.“

Situace okolo koronaviru nevypadá úplně ideálně. Poslední sezóna byla předčasně ukončena, nyní hrozí, že sportovní zápasy budou bez diváků. Dovedeš si představit i tuto alternativu?

„Upřímně nedovedu. Sport děláme všichni pro lidi. V momentě, kdy fanoušci nejsou, tak se to posune do pozice přátelských zápasů. Bude to bez šťávy a nebude to pro nikoho zábavný, aby se na házenou dívali třeba přes počítač. Házenkářský zápas není jen o té hře samotné, je to i o tom, co se děje před zápasem, po něm nebo v poločase. V momentě, kdy tohle nebude, smrskne se to celé jen na samotné utkání a celý házenkářský produkt je pak třetinový. Nevím, jestli to pak vůbec bude někoho zajímat. Já jako Honza Landa si to představit nedokážu, ale když nebude jiná cesta, stejně nám nic jiného nezůstane. Každopádně by to bylo smutný.“

Další částí přípravy Lovců by měl být mezinárodní turnaj v Linzi, na kterém se naši házenkáři představí od pátku do neděle příštího týdne. Jejich soupeřem vedle domácích házenkářů budou týmy UHK Krems (Rakousko), Tuss Fürstenfeldbruck (Německo), GC Amicitia Zürich (Švýcarsko).

Výsledky přátelských utkání proti Dukle Praha:

1. zápas: HK FCC Město Lovosice – HC Dukla Praha 19:24 (11:11)

Hrdlička, Günl – Bouček, Holubec 3, Jahn 1, Jonáš 3, Heřmanovský 2, Kupa, Kylíšek 3, Malý, Motl 4, Stach 1, Macháček, Trkovský 1, Donát, Kovář.

2. zápas: HK FCC Město Lovosice – HC Dukla Praha 25:26 (10:13)

Hrdlička, Günl – Bouček, Holubec 4, Jahn, Jonáš 4, Heřmanovský, Kupa 6, Kylíšek 2, Malý, Motl 5, Stach, Macháček, Trkovský 4, Donát, Kovář.

Kategorie: aktuality, tým "A"