Lovci v přípravě na novou sezónu, čeká je domácí turnaj

Měsíc z letní přípravy mají Lovci už za sebou. Ve čtvrtek startuje tradiční Memoriál Františka Arnošta a to znamená jediné. Nový ročník naší nejvyšší házenkářské soutěže už klepe na dveře. Právě z toho důvodu je třeba si říci, co se v našem týmu odehrálo za změny a to v rozhovoru s Martinem Hríbem, novým asistentem trenéra.

Autor rozhovoru: Tomáš Barth.

Nový asistent Lovců, trenér Martin Hríb.

Nový asistent Lovců, trenér Martin Hríb.

Největší šrumec se odehrál na naší pravé straně hřiště. Maximiliam Jonsson, Berin Keso a Uvis Strazdins v další sezóně nebudou oblékat Lovosické barvy. Všem třem zahraničním legionářům děkujeme za odvedenou práci a přejeme mnoho úspěchů v dalších působištích.

Po letech se s Lovci rozloučil i zkušený brankář Dan Rangl, jehož angažmá můžeme určitě hodnotit pozitivně. V loňském roce figuroval na soupisce i Miloslav Sýkora. Lovosický odchovanec, který většinu kariéry kryl záda Jirkovi Motlovi, v posledních letech laboruje s vážným zraněním ramene, proto s ním nemůžeme nadále počítat. Přejeme Sykymu hodně síly pro rekonvalescenci. Momentálně nebudeme na trenérské lavici vídat ani Honzu Landu, který je z časových důvodů nucen svoje místo opustit. Honza je však velký patriot, takže jak se říká „Nikdy neříkej nikdy“, což u něj platí dvojnásob. Všem patří velké poděkování!

Veselejší je jistě návrat Lukáše Malého. Levoruký křídelník se po několika měsících vrací do boje a zacelí tak naší pravou stranu hřiště. Kádr našeho „áčka“ rozšířili i mladí kadeti, kteří po příchodu z dorostu budou bojovat o své místo na slunci. Konkrétně levé křídlo Šimon Šmíd, levá spojka Marek Šuma, pravé křídlo David Macháček a pivot Daniel Ciesla. Zatím jedinou posilou je slovinský házenkář Tim Bogdanič, který do Lovosic přichází z mistrovské Plzně. Jedná se o levorukého univerzála, který zastane hru na postech pravé spojky a křídla. Na jeho výkony si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat, protože se teprve vrací po zranění do tréninkového procesu.

Na místě hlavního trenéra bude stát Roman Jelínek a po jeho bok se postaví Martin Hrib jako nový asistent. Jaké má dojmy z místního prostředí a kam tým pod jeho rukou povede se dozvíme v krátkém rozhovoru s novým asistentem Lovců.

Martine, pojď se na začátek představit našim fanouškům. Kde si do této doby působil jako hráč a trenér?

S házenou jsem začínal v Bělé pod Bezdězem, odkud jsem se v dorostu stěhoval do Dukly Praha. Ve 22 letech mě čekal přestup do Rakouska a působení v klubech Handball Stockerau a Handballklub Krems. Po mistrovství světa 2005 jsem po problémech s kolenem přestoupil do nižší Německé soutěže (Lokomotive Pirna, HC Elbflorenz Dresden). Moje trenérská kariéra začala v ambiciózním Radeburgu, co by hrající trenér, kde se nám povedlo postoupit z původně šesté Německé ligy až do čtvrté. Následně jsme společně s jedním kolegou založili nový klub KJS-Cub Dresden, kde jsme museli začínat až v 7. německé lize. Odtud se nám podařilo postoupit do Sachsenliga.

Proč si se rozhodl zamířit zrovna do Lovosic?

Ta nabídka nepřišla poprvé a já nechtěl měnit Německo. Ale v minulé sezóně se mi líbilo, jakou hrou se Lovosická házená prezentovala a ta nabídka přišla znovu. Byl to zlomový moment, protože jestli si chci v kariéře ještě něco zkusit, tak tady se posouvám o úroveň výš.

Jak se ti libí místní házenkářské prostředí?

Určitě to pro mě není neznámé prostředí, často jsem tu sám hrál a pravidelně sem jezdil sledovat utkání. Prostředí splňuje moje požadavky, co bych si představoval.

Ty jsi sledoval Lovce i v minulém roce, jak bys zhodnotil uplynulou sezónu?

Líbila se mi práce trenérů Romana Jelínka s Honzou Landou, kteří se svým týmem snažili hrát rychlou moderní házenou. Když jsem se bavil s Romanem Jelínkem, že by to chtěl ještě zrychlit, tak to pro mě byl impuls, který mě přesvědčil se k týmu připojit. Lovosická hra se mi líbila.

Jakou myšlenku bys chtěl do naší hry vnést?

Co jsem zatím mohl vypozorovat: o Lovosicích se říká, že je to rodinný klub a mám pocit, že jsme tu na sebe až moc hodný. Určitě bych chtěl zvýšit herní agresivitu v tréninku i utkáních.

Na trenérském postu nahrazuješ Honzu Landu, ten se zaměřoval především na obranu. Budete mít s Romanem Jelínkem nějak rozdělené role?

Roman s Honzou měli svoji práci rozdělenou napůl. Vzhledem k tomu, že nebudu přítomen na všech tréninkových jednotkách, tak Roman bude hlavní trenér a já jeho pomocník, ale kecat budu do všeho.

Jak jsi spokojený se šířkou a kvalitou kádru?

S tím jsem velice spokojený a hodně se mi to líbí, protože jsem trénoval nižší soutěže a tam rozhodně takhle široký kádr nebyl. Tady je třeba 23 hráčů na tréninku, a to jsem nikde nezažil.

V rámci přípravy jsme minulý týden odehráli dvě utkání s německým Plauenem. Splnilo to očekávání, i když se nám nepodařilo ani jednou zvítězit? (28:29, 28:32)

Já byl celkem spokojený, samozřejmě každý chce vyhrávat, ale my se snažili dát všem hráčům herní prostor. Zkoušíme i nové herní prvky, takže logicky, tam nějaké nedostatky byly.

Měsíc z přípravy je za námi, jedinou posilou je Tim Bogdanič, který se kvůli zranění nemůže naplno zapojit. Zdá se, že kádr je tedy uzavřený nebo se budeme snažit ještě na nějaké pozici posílit?

To je spíš otázka na ředitele klubu. Tým je dobře rozložený, bylo to vidět i při střídáních v prvních přípravných utkáních. Každopádně jedna posila obecně na jakýkoliv post by byla vítaná, ale muselo by se jednat o skutečně kvalitního hráče. Rozhodně na to nebudu tlačit, pouze kdyby se naskytla nějaká příležitost.

Jaké ambice mají Lovci pro nadcházející sezónu?

Minulý rok to bylo 4. místo, takže my určitě nemůžeme směřovat níž. Cílem je se probojovat do první osmičky a boj o medaile.

Děkujeme za medaile a fanouškům připomínáme, že od čtvrtka do neděle budou Lovosice hostit další ročník mezinárodního turnaje mužů „O pohár Františka Arnošta“. Vstup na něj podléhá aktuálním ochranným opatřením vyhlášeným vládou ČR, pokud se budete chtít na některý ze zápasů podívat, je potřeba opatření dodržet.

 

Kategorie: aktuality, tým "A"