Nejmladší naděje špiček extraligové házené se sešly v Lovosicích

V Lovosicích se v sobotu 8. ledna 2022 sešly ve dvou sportovních halách špičky extraligové házené. Nebyli to tentokrát dospělí házenkáři, ale jejich budoucí nástupci, ročník 2011 a mladší. Konal se již 20. ročník turnaje miniházené O pohár města Lovosic.

O pohár soutěžily oddíly  HCB Jičín, Talent Plzeň, Dukla Praha, DHK Most a domácí HK Lovosice. Každý oddíl měl družstvo kategorie mini, které hrálo házenou 6+1 a družstvo kategorie přípravky, které hrálo házenou 4+1. Pohár za vítězství v mini, a také superpohár při sečtení výsledků obou kategorií, si odvezli chlapci do Jičína. Pohár za vítězství v kategorii přípravky získala děvčata z DHK Most před Jičínem. Děvčatům patřilo i ocenění pro nejlepšího střelce (Srbová) i brankářku turnaje (Richterová). Plzeň byla v obou kategoriích třetí, domácí se střídali v souboji o čtvrté místo (v přípravce) s Duklou (v mini).

Nezaujatí pozorovatelé si museli občas připadat jak na ligovém utkání, neboť s týmy přijelo plno fanoušků, kteří dávali hlasitě najevo, komu přejí. Technika a dovednosti hráčů nebyly sice na úrovni ligové házené, ale i tak se objevovala spousta krásných akcí a zákroků. Kluci a holky si ale určitě nezadali se svými oddílovými vzory v bojovnosti a důrazu.

V kategorii přípravky hájili barvy Lovosic Beer, Donát, Hodr, Landa, Miko, Moravcová, Skalický a Šebestová. V kategotii minižáci reprezentovali Lovosice Bezstarosti, Dlouhý, Dryje, Focke, Hopp, Christov, Kasík, Kulhánek, Lipert, Mrkvička, Paur, Tirpák a Záleský.  Tyto kategorie hrají mistrovské soutěže bez počítání výsledků, což se projevuje v malé ochotě bránit. To byla největší slabina domácího týmu. Na lovosických byla také hodně vidět nerozehranost, mistrovská utkání vzhledem ke karanténám hráli opravdu sporadicky.

Největší kus práce v přípravě turnaje odvedli ing. Jan Šváb a Marek Trefný. Na organizování se podíleli i další členové oddílu. Významně pro zdar turnaje přispěli dorostenci v roli rozhodčích a organizátorů. Dokázali naplnit hygienické požadavky pro pořádání akce. Účastníky při závěrečném ceremoniálu oceňovali hráči extraligového týmu Jan Hrdlička a  Jiří Günl. Poděkování patří  i Domu dětí a mládeže Elko, který přispěl na ceny v turnaji.

Můžeme se těšit na 21. ročník, který se uskuteční, jak všichni věříme, jako obvykle v předvánočním termínu. Byla to před mistrovstvím Evropy v házené na Slovensku a Maďarsku perfektní propagace tohoto krásného sportu.

Ing. Miloš Vodička

Kategorie: aktuality, minižáci